Acrylaatplaten van bekende merken zoals Perspex ®, Plexiglas ® en Altuglas ® in alle soorten, kleuren en maten

Mogelijkheden

PMMA

Het materiaal en de verschillende namen

De technische naam van acrylaat is PMMA, dat is een afkorting voor Polymethylmethacrylaat. Acrylaat is bekend onder verschillende namen, bijvoorbeeld perspex, plexiglas en altuglas. Acrylaat is een zeer sterk materiaal, veel sterker dan glas en ook lichter dan glas. Daarom wordt acrylaat vaak gebruikt voor het maken van aquaria, of bijvoorbeeld als veiligheidsglas. Acrylaat is goed weersbestendig en UV-resistent. Voor meer achtergrondinformatie zie ook http://www.pmma-online.eu/.

In de jaren ’30 is acrylaat ontwikkeld en op de markt gebracht. Sindsdien is het materiaal niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Acrylaat heeft talloze toepassingen, bijvoorbeeld in de reclamewereld, voor hobbyprojecten en voor designobjecten. Ook in de vliegtuigindustrie, medische wereld en architectuur is acrylaat een veel gezien materiaal.

Het verschil tussen gegoten en geëxtrudeerd acrylaat

Het productieproces

Acrylaat platen kunnen op verschillende wijze geproduceerd worden. Gegoten platen hebben betere optische kwaliteiten en er zit minder spanning in het materiaal, waardoor ze beter geschikt zijn voor nabewerkingen. In de gegoten kwaliteit is er de grootste keuze in uitvoeringen. Geëxtrudeerde platen hebben een kleinere diktetolerantie en zijn goedkoper. Geëxtrudeerde platen worden ook wel verkocht als budgetplaten.

Afwerking van de plaat

Folie en randen

Acrylaatplaten zijn tweezijdig voorzien van beschermfolie (PE-folie). Verschil tussen boven en onderzijde is nauwelijks zichtbaar, maar is er wel. De beschermfolie met bedrukking is doorgaans de zichtzijde van de platen.

Zagen, polijsten en lasersnijden

De rand van de plaat

Uw bestelling wordt standaard op maat gezaagd met een tolerantie van +-1mm. De kopse kanten zijn strak maar er is wel een licht streeppatroon te zien van het zagen. Wilt u de kopse kanten perfect glanzend, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Gezaagde platen kunnen worden polijst. Een andere optie is om de plaat te snijden met een lasersnijmachine in plaats van zagen. Door het lasersnijden ziet de rand er mooi glad uit.

Wat kun je allemaal doen met een acrylaatplaat?

Bewerkingen

Acrylaatplaten kunnen geboord, gezaagd, gefreesd, gelaserd, gebogen, gestraald, gepolijst en bedrukt worden.

Meer informatie over het materiaal

Technische specificaties

Het grootste deel van ons assortiment bestaat uit acrylaat van het merk Perspex. Onder onderstaande link vindt u PDF downloads van de technische specificaties van gegoten en geëxtrudeerde platen van Perspex. De eigenschappen van platen van de andere merken die wij voeren zijn zeer vergelijkbaar. Link: http://perspex.com/info-centre/technical-downloads/